- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
58 de cineaşti îi cer premierului să o demită pe Corina Şuteu, ministrul Culturii
58 de cineaşti au semnat o scrisoare deschisă adresată premierul Dacian Cioloş prin care îi cer să o demită pe Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru încercările sale repetate de a modifica legea cinematografiei într-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei.
“Denunţăm audierea publică organizată de Ministerul Culturii pentru data de 2 august 2016 drept o acţiune în afara legii şi o încercare de inducere în eroare a factorilor de decizie şi a opiniei publice, solicităm respingerea tentativei de a legifera în domeniul cinematografiei prin ordonanţă guvernamentală, cerem demiterea doamnei Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru ceea ce considerăm a fi încălcări ale legii şi abuzuri, incapacitate managerială şi acţiune partizană şi de rea credinţă”, transmit regizori, producători, scenografi, actori şi critici de film, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Dacian Cioloş.
Unul dintre semnatari, regizorul Cristian Comeagă, a declarat că scopul scrisorii e acela de a “cere premierului să facă un control de legalitate a ceea ce am văzut noi care nu suntem în interior (…) Esenţa întregii poveşti este să intre cât mai mulţi bani în fondul cinematografic şi odată ce au ajuns să existe toate instrumentele prin care se repartizează pentru anumite producţii, festivaluri, ateliere. Adică funcţiile de decizie, comisiile de evaluare să fie trecute în mâna cui trebuie pentru ca fondul să meargă acolo unde trebuie în final”.
Cineaştii care cer demiterea ministrului Culturii spun că primele încercări de modificare a legii cinematografiei au avut loc pe vremea când Corina Şuteu era secretar de stat. Aceasta a lucrat împreună cu un grup de oameni, aleşi pe criterii necunoscute de ei, pentru a pune la punct ordonanţa. Doar că proiectul nu a fost adus la cunoştinţa breslei şi nici a Centrului Naţional al Cinematografiei. Aceeaşi lipsă de transparenţă au reclamat-o public mai mulţi cineaşti şi în momentul în care ministrul Şuteu a propus ca actul normativ să fie pus pe lista de abilitare a Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Iar acum situaţia se repetă, odată cu audierea publică, convocată de minister pentru marţi, 2 august.